Senaat stemt in met hervorming langdurige zorg

De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met de hervormingen in de langdurige zorg. Gemeenten worden vanaf 1 januari verantwoordelijk voor de zorg van thuiswonende ouderen en gehandicapten. Van de aanwezige senatoren stemden er 37 voor en 36 tegen.

De Eerste Kamer debatteerde maandag en dinsdag over de wijzigingen in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De hervormingen zijn erop gericht mensen langer thuis te laten wonen door hen vaker een beroep te laten doen op familie en vrienden. De verschuiving van de zorgtaken naar de gemeenten gaat gepaard met bezuinigingen.

Regeringspartijen VVD en PvdA stemden voor het wetsvoorstel. Twijfelachtig was daarin even de rol van VVD-senator Heleen Dupuis. Tijdens het debat en eerder in de media had ze stevige kritiek op het wetsvoorstel, maar ook zij stemde voor. D66, ChristenUnie en SGP, de zogenoemde constructieve oppositie waarmee het kabinet al eerder akkoorden sloot, steunden het wetsvoorstel ook.

Door ziekte van SGP-senator Gerrit Holdijk kon de SGP echter niet meestemmen. Naar goed parlementair gebruik werd zijn stem voor het wetsvoorstel weggestreept tegen een tegenstem van GroenLinks. Een senator van die partij onthield zich van stemmen. Zo werd het omstreden voorstel met nipte meerderheid aangenomen: 37 voor, tegen 36 tegen.

De Wmo regelt onder meer de overgang van de zorgtaken naar de gemeenten. Ook is erin bepaald hoe bijvoorbeeld de dagbesteding van ouderen en zorg aan huis wordt opgezet. Dergelijke zorg valt nu nog veelal onder de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ).

Het debat was de laatste horde die verantwoordelijk staatssecretaris voor Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) nog moest nemen. Nu de Eerste Kamer heeft ingestemd hebben coalitiepartijen VVD en PvdA de grootste hervormingen uit het regeerakkoord weten door te voeren.