[Tour] De Kort eerste 'cameraman' in het peloton

De Nederlander Koen de Kort heeft de eer om tijdens de Tour de France de eerste 'cameraman' in het peloton te worden. De organisatie heeft besloten om dit jaar met een nieuw experiment te komen: Tijdens elke etappe krijgen vier renners een zeer licht cameraatje op hun fiets gemonteerd.

Tijdens belangrijke momenten kunnen de renners de camera aanzetten, zodat er achteraf niet door vier uur onbelangrijk materiaal gespit hoeft te worden. Het plan van de organisatie is dat na elke etappe iemand de beelden bekijkt en aan elkaar monteert om er een mooi filmpje van te maken. Deze wordt vervolgens op de site van de Tour gezet zodat fans, teams en renners ze kunnen bekijken.

De Kort, renner van Giant-Shimano, kon vrijdag melden dat hij één van de eerste vier renners was met een 'onboardcamera'. Zijn camera zal naar achteren gericht zijn, wat vooral in de slotfase voor mooie beelden kan zorgen. De Kort is een belangrijk onderdeel van de sprinttrein van Marcel Kittel en John Degenkolb en dus zal de camera een goed inzicht geven in dat werk.

Het is voor de Nederlander niet nieuw om met een camera op zijn fiets te rijden. Tijdens de Ronde van Zwitserland, vorige maand, had hij in de vijfde etappe twee cameraatjes op zijn fiets, die al zeer mooie beelden opleverden van de laatste twee kilometer.

Het slot van de vijfde etappe van de Ronde van Zwitserland, gefilmd vanaf de fiets van Koen de Kort (Bron: YouTube)