[Tour] Etappe van vandaag

De 101e Tour de France gaat vandaag van start in het Britse Leeds. Dit jaar is er geen proloog, maar een openingsetappe over 190,5 kilometer naar Harrogate. De eerste gele trui zal waarschijnlijk naar een sprinter gaan, hoewel het slot nog verraderlijk kan zijn.

Startplaats
Voor de tweede keer in de geschiedenis zal de Tour de France starten in Groot-Brittannië. In 2007 was Fabian Cancellara de beste in de proloog in Londen. De Britse hoofdstad doen we ook dit jaar aan, maar het Grand Départ vindt dit jaar plaats in Leeds. Het is de omgeving waar Elizabeth Armitstead werd geboren, die tijdens de Spelen in 2012 klop kreeg van Marianne Vos. De stad is geen onbekende in de wielerwereld, want van 1994 tot en met 1996 werd er de Wincanton Classic gehouden, een heuse wereldbekerkoers.

De stad kent ruim 750.000 inwoners en heeft een rijke sportgeschiedenis. Voetbalclub Leeds United werd drie keer kampioen, hoewel de laatste titel alweer dateert uit 1992. Leeds is ook het thuis van de Yorkshire County Cricket Club, wat met liefst 31 landstitels het absolute record in handen heeft. De stad zelf is al meer dan duizend jaar een belangrijke plaats in dit deel van Engeland.

Finishplaats
Net als Leeds zal Harrogate voor het eerst betrokken zijn bij de Tour de France. Het stadje kent ruim zeventigduizend inwoners en leeft voor een groot deel van het toerisme. Mensen komen met name af op de spa's in Harrogate, wat daar de belangrijkste plaats in Groot-Brittannië voor is. Het is niet nieuw in het wielrennen, want er kwamen geregeld etappes aan in de Milk Race, de voorloper van de huidige Tour of Britain. In 1986 won Djamolidine Abdoujaparov hier een etappe, voordat hij uiteindelijk zeventien etappes zou winnen in de drie grote rondes.

Etappebeschrijving
Deze eerste etappe kent gelijk drie klimmetjes, die voor de sprinters misschien voor problemen kunnen zorgen. Na 68 kilometer gaan de renners de Cray op, 1,6 kilometer klimmen á 7,1%. Tussen 100 en 130 kilometer volgens twee klimmen van de derde categorie, één zwaarder dan de Cray. De eerste is de Buttertubs, 4,5 kilometer tegen bijna 7% stijging. De naam van de heuvel komt van de 'Buttertubs', de diepe gaten langs de weg. Volgens de lokale folklore lieten reizende boeren hun boter daarin zakken, om te voorkomen dat de boter tijdens de pauzes te warm zou worden.

De laatste klim zou wel eens gevaarlijk kunnen worden voor de niet-klimmers. De weg naar Grinton Moor gaat over 3 kilometer en gemiddeld 6,6%. Er zit echter een halve kilometer in met een tenenkrommend stijgingspercentage van 16%. Voor de sprinters is het dus zaak om voorin te zitten en alles te doen om eraan te blijven. Wel is het na de afdaling nog vijftig kilometer tot aan de finish, dus er is alle tijd om terug te keren in het peloton, mocht dat nodig zijn.

Profiel etappe 1 (Bron: letour.fr)
Profiel etappe 1 (Bron: letour.fr)

Favorieten
Er lijken vooraf twee favorieten te zijn om de eerste gele trui te mogen gaan dragen. Voor het thuispubliek is dat uiteraard Mark Cavendish, die al 25 touretappes op zijn naam heeft staan. Hij heeft de Giro d'Italia laten schieten, zodat hij in eigen land de gele trui kon veroveren. Het zal niet makkelijk worden, want vooral de Duitser Marcel Kittel heeft heel veel indruk gemaakt dit jaar. De renner van Giant-Shimano won in de Giro beide massasprints, voordat hij naar huis ging. Volgens de bookmakers gaat het vooral tussen deze twee, maar ook André Greipel, Peter Sagan en de Franse revelatie Arnaud Démare maken een prima kans. Namens Nederland zou Danny van Poppel, de jongste renner in koers, wellicht voor een verrassing kunnen zorgen. De twintigjarige Tilburger is de sprinter van dienst bij Trek.