IMF: eurozone moet meer doen aan groei

Het herstel in de eurozone is nog niet sterk genoeg om de groei te genereren die nodig is om werkloosheid en schulden terug te dringen. Dat staat in een rapport dat voorzitter Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds donderdag aan de ministers van de Eurogroep in Luxemburg presenteerde.

"We zijn nog niet aan het eind van de weg", zei Lagarde op een persconferentie van de Eurogroep. Ondanks de terugkeer van groei is de economische activiteit nog niet terug op het niveau van voor de crisis, stelt het IMF na een onderzoeksmissie in de eurolanden. Publieke en privéschulden en werkloosheid, vooral onder jongeren, zijn nog steeds te hoog.

De lage inflatie is een bron van zorg voor het IMF. Als die 'halsstarrig laag' blijft, dan moet de Europese Centrale Bank overwegen staatsleningen op te kopen. Ook moet de ECB banken aanmoedigen zich te herkapitaliseren.

De eurozone moet bekijken hoe het zijn fiscale bestuur kan versterken en versimpelen. Dat is nodig omdat het stabiliteits- en groeipact door door opeenvolgende hervormingen erg ingewikkeld is geworden. Verder moet er meer competitie in producten en dienstensector komen en een meer geïntegreerde energiemarkt.