Ex-spion Afghanistan mag MIVD'ers horen

Een ex-spion van Nederland in Afghanistan mag medewerkers van de militaire inlichtingendienst MIVD als getuige oproepen om te bewijzen dat hij inderdaad als spion werkzaam was. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald. De man eist een schadevergoeding omdat zijn identiteit op straat kwam te liggen.

De rechtbank erkent dat de staat een zorgplicht heeft ten opzichte van een man die in Afghanistan diensten heeft verleend. Omdat de zorgplicht groter is voor mensen die als agent zijn ingezet, mag de zakenman nu door het verhoren van getuigen bewijzen dat hij dat inderdaad was. Daarbij gaat het om huidige en oud-MIVD'ers.

De man, met de bijnaam De Windhond, spande vorig jaar een kort geding aan omdat hij vindt dat de staat in 2009 zijn identiteit niet had mogen lekken. De zakenman wil ruim anderhalf miljoen euro zien, omdat hij door zijn vlucht uit Afghanistan miljoenen euro's aan zakenbelangen misliep.

De zakenman zou vanaf 2006 vanuit een safehouse in Kabul stempels in paspoorten en verschillende auto's voor commando's die actief waren in Afghanistan hebben geregeld. Ook regelde hij ontmoetingen met Taliban-leiders. De identiteit van de man zou bekend zijn geworden, onder meer doordat in zijn netwerk navraag werd gedaan. De man vindt dat hij daardoor alleen kwam te staan en het land moest ontvluchten.

Een klacht die de man bij de Nationale Ombudsman indiende, werd twee jaar geleden ongegrond verklaard. De commissie die toezicht houdt op de inlichtingendiensten verklaarde in 2010 eenzelfde klacht van de man eveneens ongegrond.