CDA-plan voor geldautomaten verworpen

De Tweede Kamer heeft niet ingestemd met het voorstel van het CDA om het kabinet er bij de banken op aan te laten dringen geldautomaten niet langer uit dunbevolkte gebieden te verwijderen. De motie van Kamerlid Eddy van Hijum is dinsdag verworpen. VVD, PvdA en D66 stemden tegen.

Steeds meer banken halen hun geldautomaten uit kostenbesparing weg uit dorpen en landelijke gebieden. Veel mensen moeten daardoor naar een naastgelegen dorp of stad reizen om geld te pinnen. Tot er een definitieve oplossing gevonden wordt voor dit probleem, wilde Van Hijum een tijdelijk verbod op het weghalen van geldautomaten.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) maakte maandag wel bekend dat de Nederlandse banken een proef starten waarbij ze geldautomaten in dunbevolkte gebieden gezamenlijk uitbaten. Met de proef willen de banken juist kijken of ze gezamenlijk een verlieslijdende automaat in stand kunnen houden.

Uit onderzoek van het Maatschappelijk Overleg Betaalverkeer blijkt dat het aantal geldautomaten in dunbevolkte gebieden daalt. Banken constateren dat er minder behoefte is aan contant geld doordat steeds meer mensen hun bankzaken op internet afhandelen. Ook pinnen steeds meer mensen in winkels. Voor banken is het een flinke besparing om pinautomaten weg te halen.