Topman Sony wijt verlies aan starheid

Sony is vorig jaar in de rode cijfers beland omdat het bedrijf niet goed genoeg heeft ingespeeld op de veranderende marktomstandigheden. Dat zei topman Kazuo Hirai van het Japanse bedrijf donderdag, een week nadat hij het verlies van 128 miljard yen (920 miljoen euro) bekendmaakte. Hirai beloofde echter dat Sony volgend jaar weer winstgevend is.

Tot die tijd moet Sony eerst nog een verliesgevend jaar door. Het elektronicabedrijf verwacht eind maart volgend jaar - wanneer het huidige boekjaar afloopt - namelijk vijftig miljard yen in het rood te eindigen. Welk effect de voorspelling op aandeelhouders heeft, is nog afwachten. Sony heeft investeerders in het verleden wel vaker teleurgesteld met veel te ambitieuze winstramingen.

Hirai verzekerde echter dat Sony de ommezwaai zal maken. Het bedrijf wil zich meer op zijn kerntaken richten, zoals het fabriceren van beeldsensoren en draagbare apparaten. Wel blijft Sony doorgaan met zijn televisietak, ook al is die verlieslatend. Verkoop of sluiting is niet aan de orde, zo stelde Hirai.