Tientallen doden bij dubbele aanslag Nigeria

De Nigeriaanse stad Jos is dinsdag getroffen door een dubbele bomaanslag. Volgens de politie zijn zeker 46 mensen om het leven gekomen. Een omstander die hielp bij de berging van slachtoffers zei al zeker samen met anderen vijftig doden te hebben weggehaald bij de plaats des onheils.

De bommen gingen af bij een drukke bushalte. Volgens ooggetuigen ging de tweede bom een halfuur na de eerste af en kwamen daardoor ook een aantal hulpverleners om het leven.

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is nog niet opgeëist, maar de verdenking gaat uit naar Boko Haram. De terreurorganisatie heeft in het verleden vaker aanslagen gepleegd in het gebied.

Volgens Mark Lipdo, een medewerker van een christelijke liefdadigheidsorganisatie in de stad, had ten minste een van de aanslagen voorkomen kunnen worden. Het busje waar de eerste bom in zat stond uren geparkeerd en omstanders hadden de autoriteiten daarover ingelicht. Er werd niks met de informatie gedaan, aldus Lipdo.

President Goodluck Jonathan veroordeelde de aanslagen en zei dat zijn regering toegewijd blijft 'om de oorlog tegen terreur te winnen'. De onvrede met Jonathans regering groeit de laatste tijd juist omdat zij niet in staat is gebleken aanslagen en andere acties van terreurgroepen een halt toe te roepen. Zo ontvoerde Boko Haram vorige maand driehonderd meisjes, van wie nog steeds ieder spoor ontbreekt.