Politie mag sneller fouilleren op wapens

De mogelijkheden voor preventief fouilleren zijn uitgebreid. Burgemeesters hebben voortaan de mogelijkheid een gebied aan te wijzen waar de politie maximaal twaalf uur lang preventief op wapens mag fouilleren. De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met een wetsvoorstel daartoe van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

Burgemeesters mogen een dergelijke fouilleeractie alleen opzetten als daar een plotselinge aanleiding voor is. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie gaat het dan bijvoorbeeld om een vechtpartij bij de uitgang van een discotheek of een dreigende confrontatie tussen voetbalhooligans in de buurt van een treinstation.

Met de nieuwe wet denkt Opstelten dat ministerie en politie slagvaardiger kunnen optreden. Zo regelt de wet bijvoorbeeld dat burgemeesters niet meer vooraf toestemming aan de gemeenteraad hoeven vragen. De enige verplichting die ze hebben is dat de raad zo snel mogelijk achteraf op de hoogte wordt gesteld van de actie.

Voor agenten wordt het bovendien mogelijk om mensen die worden aangehouden tijdens het vervoer naar het politiebureau te fouilleren. Tassen en rugzakken zijn daarbij niet uitgezonderd. Nu is dat volgens een woordvoerder alleen het geval bij 'aantoonbaar dreigend gevaar voor leven of veiligheid'.

Het middel is omstreden omdat het inbreuk maakt op de privacy. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) noemde het om die reden eerder deze maand nog een 'naar instrument'.