Selfies Van Royen niet alleen eigengeilerij

De selfietentoonstelling van Heleen van Royen gaat niet alleen over de schrijfster zelf. "Het had absoluut over iemand anders kunnen gaan", zegt de 49-jarige schrijfster tegen Novum Nieuws. "Iedere vrouw heeft wel eens verdriet, heeft seks en wordt ouder, dat zijn dingen uit het leven. Iedereen maakt selfies, ik laat ze alleen zien."

Of de schrijfster van bestsellers als De Gelukkige Huisvrouw en Godin van de Jacht zo'n tentoonstelling over iemand anders zou gaan bekijken, is nog maar de vraag. "Misschien wel, als het me interessant lijkt."

Jarenlang maakte Van Royen foto's van zichzelf met het idee er een tentoonstelling van te maken. De ruim tweehonderd selfies zijn vanaf vrijdag tot en met 7 september te zien in het Letterkundig Museum in Den Haag. Naast provocerende foto's, zoals eentje waarop ze staat met wat vers sperma in haar haar, worden ook foto's getoond van de minder vreugdevolle momenten uit haar leven. Zo hangt er ook een selfie die ze nam na een huilbui.

De close-up waarop is te zien dat ze een tampon uit haar vagina haalt, heeft al voor ophef gezorgd. "Ik had wel verwacht dat deze foto veel reacties op zou roepen", zegt Van Royen. De expliciete selfie kwam woensdag voorbij in De Wereld Draait Door. "Het is wel jammer dat het daar nou over gaat, want het is een onderdeel van een grotere tentoonstelling."

"Ik vind foto's waarop geweld te zien is persoonlijk veel schokkender", vertelt de schrijfster. Ze plaatst ook vaak selfies op social media en ook dan zijn de reacties soms niet mals. "Ik heb die reacties ook verwerkt in de tentoonstelling. De mannen die de foto's ophingen vonden dat eigenlijk schokkender dan de foto's zelf", vertelt Van Royen.

Van Royen ziet zichzelf nu als schrijver en amateurfotograaf. "En daar heb ik veel plezier in", vertelt ze. "Het is een andere manier van jezelf uiten." Het Letterkundig Museum ziet het als een schrijversportret. De foto's zijn te zien naast de reguliere collectie met schrijversportretten en persoonlijke voorwerpen van beroemde auteurs.

Bij de foto's staan teksten en Van Royen sprak audiofragmenten in, die zijn gemonteerd door haar 28-jarige vriend Bart Meeldijk, bekend als drummer van de band Rigby. "Volgens mij is hij wel trots", zegt ze desgevraagd. "Natuurlijk was het voor hem wel even wennen, maar ik heb het hem ook echt wel uitgelegd."

Van Royen is in ieder geval blij dat haar intieme portretten in Den Haag hangen. "Het is heel fijn dat het in een serieuze omgeving hangt. Het is geen grap."