Massademonstraties verwacht in Brazilië

In diverse steden in Brazilië wordt donderdag rekening gehouden met antiregeringsdemonstraties. Veel protestacties zullen gericht zijn tegen de hoge kosten van het wereldkampioenschap voetbal, dat volgende maand in het land wordt gehouden.

De grootste demonstraties worden verwacht in Sao Paulo, waar op 12 juni de openingswedstrijd van het toernooi wordt gehouden, en in Rio de Janeiro, de stad waar in juli de finale wordt gespeeld.

Vorig jaar overschaduwden omvangrijke antiregeringsdemonstraties een ander voetbaltoernooi, de Confederations Cup. Toen gingen in één nacht meer dan een miljoen mensen de straat op.

Veel Brazilianen zijn verontwaardigd over de miljarden die in het WK gestoken worden, met name in de bouw van de stadions, terwijl gezondheidszorg, onderwijs, veiligheid en infrastructuur slecht worden gefinancierd.

Sommige demonstraties donderdag staan ook in het teken van daklozen, die gratis of betaalbare woningen eisen. Daarnaast verlangen twee grote vakbonden hogere lonen en betere arbeidsvoorwaarden, met name rond het WK.