Kamp: krimp is tegenvaller

De krimp van de economie in het eerste kwartaal is een tegenvaller, maar een 'kleine plus' over het hele jaar is nog steeds mogelijk. Dat zegt minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) in reactie op de donderdag verschenen cijfers van het CBS, waaruit blijkt dat de economie met 1,4 procent is gekrompen.

Kamp wijst erop dat de krimp wordt veroorzaakt door de zachte winter en het lage gasverbruik. Het onderliggende herstel houdt aan, zegt Kamp: de investeringen groeiden met ruim zes procent en de industriële productie met bijna vier procent.

"Als we koers houden en er met zijn allen hard voor blijven werken, zit een kleine plus er voor dit jaar nog steeds in. Volgend jaar kan dan ook de werkloosheid weer dalen", zegt Kamp. De bewindsman benadrukt dat de export en de industriële productie moeten gaan groeien. Dan kan de werkloosheid komend jaar dalen van '650.000 naar 635.000', denkt Kamp.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zei onlangs nog dat Nederland uit de economische crisis is. Aan die uitspraken verandert volgens Kamp niets. "Meneer Dijsselbloem heeft een weergave gegeven van de situatie op dat moment en die weergave is gelijk aan wat ik nu zeg", aldus Kamp. "We hebben een zeer milde winter meegemaakt, dat heeft een effect. Maar daaronder zit een beweging die in de goede richting gaat."

De boodschap van de minister is dat er 'hard gewerkt' moet worden.