Dodental mijnramp Turkije opgelopen tot 274

Het dodental als gevolg van de mijnramp in het Turkse Soma is opgelopen tot 274. Dat heeft de Turkse minister van enerigie Taner Yildiz woensdagavond gezegd. Daarmee is de mijnramp de ergste in de geschiedenis van het land. In 1992 kwamen bij een gasexplosie in de buurt van Zonguldak 263 kompels om het leven.

Het lot van zo'n honderdvijftig mijnwerkers die nog in de mijn in Soma zitten is onbekend, maar gevreesd wordt dat zij de ramp niet hebben overleefd. Reddingswerkers proberen frisse lucht in de mijn te pompen in een poging de kooldioxide en koolmonoxide die in de mijnschachten hangt te verdrijven.

De ramp heeft veel woede losgemaakt in Turkije. Op verschillende plaatsen gingen mensen de straat op en her en der raakten betogers slaags met de politie. De woede lijkt vooral gericht te zijn tegen de regering en de eigenaar van de mijn. "Ze (de regering, red.) doen net alsof het ze iets kan schelen, maar ze helpen niemand. Er is geen gevoel van urgentie, zelfs nu niet. De mensen geven vooral premier Recep Tayyip Erdogan de schuld", aldus een inwoner van Soma. Er wordt ook gezegd dat de eigenaar van het mijnbouwbedrijf werkt voor de partij van Erdogan en dat hij inmiddels de stad is ontvlucht.