Veel doden bij mijnramp Turkije

In Soma in het westen van Turkije heeft een ontploffing van een generator een ramp veroorzaakt met tientallen of mogelijk zelfs meer dan 150 doden. Zeker tweehonderd mijnwerkers kwamen na de explosie dinsdag vast te zitten. Verschillende instanties noemen evenwel verschillende aantallen slachtoffers.

Volgens burgemeester Cengiz Ergün zijn zeker 157 mijnwerkers omgekomen. De Turkse rampenbestrijding AFAD spreekt van 70 doden. Het dodental zal vermoedelijk nog verder oplopen.

Volgens de Turkse minister van Energie Taner Yildiz waren er op het moment van de explosie nog 787 mijnwerkers in de kolenmijn in de westelijke provincie Manisa. Volgens Yildiz zijn er 76 mensen gewond geraakt.

De burgemeester zei eerder ook dat tientallen mijnwerkers gewond zijn geraakt. Hij baseerde zich op medewerkers van hulpdiensten in de mijn. Hij liet weten dat in de kolenmijn een instorting is geweest.

Reddingswerkers zijn nog in de weer om mijnwerkers te bevrijden. Vuur dat ontstond na de explosie is volgens de autoriteiten gedoofd.

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan gaat woensdag naar de plek van ramp. President Abdullah Gül drong aan op een grotere mobilisatie voor de reddingsoperatie.

Dodental mijnramp Turkije stijgt sterk
Veel doden bij mijnramp Turkije (Foto: ANP)