'Grieken willen snel weer zelf geld ophalen'

Griekenland doet mogelijk deze of volgende week een poging om weer zelf leningen te slijten op de financiële markt. Dat zeggen bronnen rond het veilingsproces tegen de Griekse krant Kathimerini. Volgens hen is het een optie om donderdag weer te gaan veilen, een dag voordat de Duitse bondskanselier Angela Merkel op bezoek komt in Athene. Een andere optie is volgende week, voor Pasen.

Verwacht wordt dat de Grieken ongeveer twee miljard euro ophalen, schreef persbureau Bloomberg vorige week. Er is echter nog geen besluit genomen over het precieze bedrag. Verwacht wordt dat de rente tussen de 5 en 5,5 procent uitkomt. Op de secundaire markt worden Griekse staatsobligaties momenteel tegen een rendement van 6,14 procent verhandeld.

Het is voor het eerst sinds 2010 dat de Grieken een poging doen om staatspapier op de markt te verhandelen. In dat jaar liep de rente op Griekse staatsobligaties zo hoog op dat Athene zijn schuldeisers niet langer kon betalen. Griekenland werd vervolgens met een pakket van 245 miljard euro gered door de andere eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds.

Sindsdien hebben de Grieken hun overheid flink hervormd, hoewel de schuldeisers willen dat het land nog veel verder gaat. Die eisen werden een week geleden goedgekeurd door het Griekse parlement. De eurolanden gaven vervolgens groen licht voor het vrijgeven van 8,3 miljard euro van eerder al toegezegde noodhulp.