Rutte: geen stemadvies van Asscher

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) gaf geen stemadvies namens het kabinet door in een interview te suggereren dat kiezers beter niet op de PVV kunnen stemmen. Dat schrijft premier Mark Rutte (VVD) vrijdag aan de Tweede Kamer.

Asscher zei in een interview met De Persdienst dat hij de uitspraken van Geert Wilders over minder Marokkanen 'schandalig' vindt, omdat de PVV-leider daarmee 'willens en wetens mensen wegzet'. "Dit soort uitspraken kunnen mensen in Den Haag komende woensdag bestrijden door een andere keuze te maken", aldus Asscher. "Ik denk dat dat de meest effectieve reactie is."

Rutte classificeert deze uitspraken niet als een stemadvies. "De heer Asscher heeft niet opgeroepen niet op de PVV te stemmen", aldus de premier in antwoord op Kamervragen van Wilders. De PVV-voorman vindt op zijn beurt dat de PvdA 'beetje gek is geworden' en de 'weg kwijt' is. Hij had om opheldering van Rutte gevraagd over Asschers uitlatingen.

SP-leider Emile Roemer zei in het RTL-programma Campagne op Z dat de uitspraken van Asscher niet passen bij een vertegenwoordiger van de regering. "Ik mag zoiets wel doen. Dan zeg ik: stem niet op de PvdA." Maar volgens hem zitten kiezers niet te wachten op dit 'gekissebis'. "Die willen een oplossing voor de problemen in hun buurt", zei Roemer.