Oppositie wil meer informatie over deal Teeven

De oppositie neemt geen genoegen met de uitleg van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) over de omstreden 'witwasdeal' die zijn staatssecretaris Fred Teeven (VVD) als officier van justitie sloot met crimineel Cees H. Dat bleek donderdagavond aan het eind van het debat over de kwestie.

Lilian Helder (PVV) zei dat de Kamer onvoldoende in staat is om het betoog van Opstelten te verifiëren. Daarmee kan het parlement de controlerende taak onvoldoende uitvoeren. Helder eiste in een motie dat het kabinet binnen een week met een nadere toelichting op de deal komt. Dat verzoek deed ze namens vrijwel de voltallige oppositie.

Opstelten betoogde donderdag in de Kamer dat Teeven niets te verwijten valt. Met de deal die hij in 2000 sloot met H. was geen sprake van witwassen. Ook was de top van het Openbaar Ministerie op de hoogte van de details van de overeenkomst, waarin was afgesproken dat de Belastingdienst niet zou worden geïnformeerd over de transactie, aldus de bewindsman.

De coalitiepartijen VVD en PvdA nemen wel genoegen met de uitleg van Opstelten. Jeroen Recourt (PvdA) en Ard van der Steur (VVD) wezen erop dat de deal in lijn was met de toenmalige wet- en regelgeving. "Daarmee is de kous af", aldus Recourt.

Opstelten vindt dat hij alle vragen van de Kamer goed heeft beantwoord. "Ik vind dat ik alle informatie heb gegeven die ik kan geven." Waar de Kamer om vraagt, betreft details die hij niet 'kan, mag en wil geven', aldus de bewindsman.