CDA wil opheldering over Teeven

Oppositiepartij CDA wil opheldering van staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) over de 'witwasoperatie' waar staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) bij betrokken was als officier van justitie. Dat laat Kamerlid Pieter Omtzigt woensdag weten.

Omtzigt wil weten wanneer de Belastingdienst wist van de deal die werd gesloten met drugshandelaar Cees H. en hoe de fiscus daarop reageerde. Ook wil hij weten of de deal legaal was. "Als veroordeelde misdadigers in Italië hun geld via de overheid, buiten de belastingdienst om, witgewassen had, had Nederland zijn oordeel klaar", twittert de politicus.

Behalve Wiebes moet ook minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) opheldering geven over de omstreden deal. Kamerlid Ard van der Steur (VVD) wil een brief van de bewindsman over de kwestie. Ook de oppositiepartijen SP en GroenLinks zitten nog vol vragen.

Jan de Wit (SP) wil weten of echt sprake is geweest van witwassen. "Als dat zo is, is het buitengewoon ernstig", zei De Wit woensdagochtend op Radio 1. Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) wil weten of destijds nog meer van dit soort deals zijn gesloten en hoe het nu is geregeld. "Het is toch een heel raar verhaal", zei Van Tongeren eveneens op de radio. "Als gewone trouwe belastingbetaler gaan je wenkbrauwen wel een flink stuk omhoog."

Nieuwsuur bracht dinsdag het nieuws over de deal van Teeven naar buiten. In 2000 werd meer dan vijf miljoen gulden aan zwart geld via justitie vrijgegeven zonder dat de Belastingdienst daarvan wist. De drugshandelaar, Cees H., moest 750 duizend gulden betalen. Deskundigen zeggen dat de deal tegen de regels was.

Teeven zelf maakt zich geen zorgen. Volgens hem is er niets aan de hand. "Ik was toen officier van justitie en de minister was verantwoordelijk voor het Openbaar Ministerie. Ik weet precies wat er gebeurd is, maar de minister voert het woord. Ik maak me totaal geen zorgen", aldus Teeven.

Opstelten heeft ook al laten weten dat zijn staatssecretaris niets te verwijten valt. Het was een 'normale en goede procedure voor die tijd', zei de minister op Radio 1.