Kantoren Rotterdam verbouwd tot woningen en hotels

De gemeente Rotterdam en vastgoedbedrijven hebben de afgelopen jaren tweehonderdduizend vierkante meter kantoorruimte een nieuwe bestemming gegeven. De gebouwen zijn in gebruik als woningen, praktijkruimtes en hotels. Dat laat de gemeente vrijdag weten.

Volgens de gemeente zijn de kantoren verbouwd tot onder meer woningen voor bejaarden en studenten. Daardoor kunnen steeds meer Rotterdammers in de binnenstad wonen. Ook kregen gebouwen een tijdelijke bestemming, zoals die van bioscoop of restaurant.

De gemeente en het bedrijfsleven spraken in 2011 af jaarlijks veertigduizend vierkante meter kantoorruimte een nieuwe bestemming te geven. In Rotterdam staat nog zeshonderdduizend vierkante meter aan kantoren leeg. Voor een groot deel daarvan zegt de gemeente herbestemmingsplannen te hebben.

In heel Nederland werd vorig jaar 385 duizend vierkante meter aan kantoorgebouwen gesloopt of omgebouwd. Toch steeg het aanbod aan kantoorruimte met zes procent tot 8,32 miljoen vierkante meter. Een op de zes kantoren in Nederland stond eind vorig jaar leeg.