'Artsen moeten instrumenten beter desinfecteren'

Stethoscopen van artsen spelen mogelijk een rol bij het verspreiden van infecties binnen een ziekenhuis. Op het instrument zitten meer bacteriën dan op de handen van een arts, meldt wetenschappelijk tijdschrift Mayo Clinic Proceedings in zijn maartuitgave. Artsen zouden hun stethoscopen daarom beter moeten desinfecteren.

Onderzoekers van het academisch ziekenhuis in Genève keken mee met het werk van drie artsen, die in totaal 71 patiënten onderzochten met een steriele stethoscoop en steriele handschoenen. Op het membraan van de stethoscoop, dat direct op de huid wordt geplaatst, zaten de meeste bacteriën.

Omdat artsen het instrument dagelijks bij verschillende patiënten op de blote huid gebruiken, zou de stethoscoop moeten worden gedesinfecteerd na elke controle, adviseren de onderzoekers. Dat voorkomt de verspreiding van bacteriën.

Het is de eerste keer dat wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar het aantal bacteriën op een stethoscoop. Of dit instrument in de praktijk verantwoordelijk is voor besmettingen, moet uit vervolgonderzoek blijken, aldus de onderzoekers in het tijdschrift.