Oude grondwet Oekraïne in ere hersteld

Het Oekraïense parlement heeft vrijdag de oude grondwet uit 2004 in ere hersteld. Daardoor wordt de macht van de president ingeperkt en die van het parlement uitgebreid. Ook nam de volksvertegenwoordiging een amnestiewet aan voor alle betogers die betrokken waren bij het geweld van de afgelopen dagen.

President Viktor Janoekovitsj sloten vrijdag een akkoord om een einde te maken aan de crisis die de afgelopen dagen aan tientallen mensen het leven heeft gekost. Het herstellen van de oude grondwet en de amnestie maken deel uit van dat akkoord. Verder komen er vervroegde presidentsverkiezingen, wordt de grondwet hervormd en komt er een onderzoek naar het bloedvergieten.

Het is overigens nog de vraag vraag of de duizenden demonstranten die in Kiev op de been zijn zich bij het akkoord neerleggen en stoppen met gewelddadige acties en protesten. Een leider van de rechts-radicale oppositiegroep Rechtse Sector, die niet bij de besprekingen betrokken was, zei dat hij niet geloofde dat Janoekovitsj het akkoord zal nakomen en dat 'de nationale revolutie zal doorgaan.' Rechtse Sector was een van de groepen die verantwoordelijk was voor aanvallen op de Oekraïense politie.