Zeer bloedige dag in Kiev

Een verslaggever van Associated Press heeft aan de rand van het protestkamp in Kiev de lichamen van 21 betogers geteld. Het ministerie van binnenlandse zaken deelde mee dat ook een agent is omgekomen. Het totale dodental van deze week komt hiermee op ten minste vijftig. Het geweld rond het protestkamp in Kiev hield donderdag ondanks een bestand gewoon aan.

De Oekraïense politie zei dat, naast de dode agent, ook zeker 28 agenten gewond zijn geraakt door kogels. Honderden mensen werden in het ziekenhuis opgenomen. Volgens het ministerie waren de schoten gelost vanuit het gebouw van het nationale conservatorium, aan de rand van het Maidan-plein, waar de oppositie haar kampement heeft opgeslagen.

Volgens een demonstrant gingen antiregeringsbetogers na het afsluiten van het bestand gewoon door met het gooien van brandbommen naar de oproerpolitie. Na zonsopgang trok de politie zich terug. De demonstranten zetten de achtervolging in, waarna de oproerpolitie op hen begon te schieten, aldus de betoger.

De recent aangestelde burgemeester Volodymyr Makejenko zei donderdag naar aanleiding van het geweld uit president Janoekovitsj' Partij van de Regio's te stappen. Wel blijft hij aan als burgemeester. "We moeten ons slechts laten leiden door de belangen van het volk en dit is onze enige kans om mensenlevens te redden", zei Makejenko donderdag. Janoekovitsj liet donderdag weten dat de politie niet gewapend is en dat 'alle maatregelen worden genomen om verder bloedvergieten en confrontaties te voorkomen.'

Donderdag kwamen er veel berichten en geruchten over toenemend geweld van beide zijden uit Kiev. Een Poolse televisiezender toonde hoe Oekraïense oproerpolitie met kalasjnikovgeweren op een menigte schoot. De regering zou met scherpschutters vanaf daken op activisten en journalisten schieten.

De oppositie daarentegen zou tientallen politieagenten hebben gegijzeld en gevangen houden. Veel mensen kwamen om doordat zij door het hoofd werden geschoten, zeggen getuigen. Het Oekraïense ministerie van binnenlandse zaken adviseerde burgers om binnen te blijven vanwege 'de agressieve bui van de bevolking'. Het parlementsgebouw werd donderdag ontruimd uit vrees voor een bestorming door betogers, liet een woordvoerster weten. Drie Europese ministers van buitenlandse zaken spreken donderdag met Janoekovitsj en de oppositie.