Parlement herdenkt Els Borst

De Eerste en Tweede Kamer hebben dinsdag stilgestaan bij het overlijden van oud-minister van Volksgezondheid Els Borst (D66). Dat gebeurde in aanwezigheid van premier Mark Rutte (VVD), die Borst typeerde als 'een zeer geliefd minister en een zeer geliefd mens'.

"Leven en dood liepen als rode draad door haar bestaan", zei Rutte, doelend op haar werk als arts, maar ook op haar werk als minister. Borst bracht in 2001 de eerste euthanasiewet ter wereld tot stand. "Het is intens verdrietig dat juist zij door een misdrijf om het leven moest komen."

Voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol (VVD) noemde Borst 'een van de grootste vernieuwers van de gezondheidszorg en een zeer doortastend en innemend mens en politica'. Broekers-Knol sprak over de euthanasiewet van Borst, maar ook over haar maatregelen om roken onder jongeren tegen te gaan en over het door haar voorbereide nieuwe zorgstelsel.

Volgens Broekers ging er 'een schok door het land' toen vorige week duidelijk werd dat de 81-jarige Borst waarschijnlijk door een misdrijf om het leven is gekomen. Borst werd vorige week maandag dood gevonden bij haar woning in Bilthoven.

Na de senaat volgde de herdenking in de Tweede Kamer. Voorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) prees Borst - een 'politieke laatbloeier' - vanwege haar inzet voor het zelfbeschikkingsrecht. "Voor mij blijft Borst voor altijd de minister die het zelfbeschikkingsrecht van individuele patiënten wettelijk heeft geborgd."

"Dat iemand die zich zo heeft ingezet voor zelfbeschikking, een eigen keuze voor het leven en de beëindiging daarvan, zelf op gewelddadige wijze om het leven is gekomen is niet in woorden te vangen", aldus van Miltenburg.

Rutte uitte zich in de Tweede Kamer in vergelijkbare bewoordingen. "Dat juist zij een niet-natuurlijke dood moest sterven is een gedachte die intens verdrietig moet maken." De premier prees Borst, die in 2012 minister van Staat werd. "Het is een groot gemis dat zij er nu niet meer is om ons af en toe op haar eigen manier een spiegel voor te houden."