'Nog steeds tekort pensioen sociale werkplaats'

Het pensioenfonds voor het personeel van sociale werkplaatsen dreigt, ondanks een financiële bijdrage van het kabinet, alsnog uit te komen op een flink tekort van zo'n tweehonderd miljoen euro. Daarvoor waarschuwt de voorzitter van Pensioenfonds voor Werk en (Re)Integratie (PWRI), Xander den Uyl, dinsdag in Het Financieele Dagblad.

Het pensioenfonds dreigt in de problemen te komen als sociale werkplaatsen in de toekomst geen nieuwe werknemers meer mogen aannemen. Het kabinet wil dat mensen met een arbeidshandicap vanaf volgend jaar bij gewone werkgevers gaan werken. Daardoor zijn er in de toekomst onvoldoende werknemers om het pensioenfonds te vullen.

PWRI waarschuwde in oktober al dat een gat van tweehonderd miljoen euro dreigde, als het fonds geen financiële steun zou krijgen. Staatsecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) beloofde kort daarop om vanaf 2018 jaarlijks tien miljoen euro bij te storten. Volgens Den Uyl is dat bedrag te laag en komt het te laat.

Ook de gemeenten die als werkgever van sociale werkplaatsen het merendeel van de pensioenpremie betalen, vinden de handreiking van het kabinet onvoldoende, zo stelt de Nederlandse Vereniging van Gemeenten. Klijnsma stelt in een reactie dat het Rijk slechts gedeeltelijk verantwoordelijk is.