NL schuift voor controle Iraans atoomakkoord

Nederland heeft het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie financiële steun toegezegd voor controles of Iran zich houdt aan de afspraken om zijn nucleaire programma aan banden te leggen. Het IAEA in Wenen krijgt driehonderdduizend euro, laat het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag weten.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vindt het belangrijk dat het agentschap de middelen heeft om de controles te doen. "Ik hoop dat de bijdrage helpt bij het bereiken van het uiteindelijke doel: een alomvattend akkoord dat verzekert dat het nucleaire programma van Iran louter een vreedzaam karakter heeft."

Dinsdag beginnen de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Rusland en China aan onderhandelingen met Iran over een akkoord. De landen bereikten eerder een interim-akkoord dat het nucleaire programma van Iran voor de komende maanden inperkt.

Het IAEA ziet erop toe dat Iran dat akkoord naleeft en heeft daarvoor 5,5 miljoen euro nodig. Het agentschap had de lidstaten daarom om een vrijwillige bijdrage gevraagd.