Verzekeraars slijten meer hypotheken

Verzekeraars hebben vorig jaar hun marktaandeel op de Nederlandse hypotheekmarkt vergroot. Dat is ten koste gegaan van ING en met name Rabobank. Dat schrijft Het Financieele Dagblad maandag op basis van gegevens van adviesbureau IG&H.

Rabobank zag zijn marktaandeel volgens de cijfers van IG&H vorig jaar met 4,4 procent dalen. ING leverde 1,7 procent in. Bij de verzekeraars won vooral Aegon met een plus van 2,7 procent. ASR en Delta Lloyd zagen beide hun marktaandeel met 1,9 procent groeien.

Volgens Bouwe Kuik van IG&H kiezen verzekeraars om geld te steken in hypotheken, omdat ze op zoek zijn naar beleggingen voor de lange termijn. Doordat de bodem van de huizenmarkt is bereikt en er alleen nog annuïteitenhypotheken worden verstrekt zijn bovendien de risico's afgenomen.

Banken hebben aan de andere kant juist minder ruimte om hypotheken te verstrekken, omdat zij hun kapitaalpositie moeten versterken en onder druk staan om vooral leningen aan bedrijven te verstrekken, zo schrijft de zakenkrant. De Rabobank zegt in een reactie dat verzekeraars afgelopen jaar tijdelijk lagere tarieven hebben aangeboden. Volgens marktkenners heeft de coöperatieve bank daar geen ruimte voor vanwege de grote omvang van de hypotheekportefeuille.