Nederlandse journaliste weg uit Egypte

Een Nederlandse journaliste die in Egypte werd aangeklaagd zit in een vliegtuig op weg naar Nederland. Het gaat om freelancer Rena Netjes, die onder meer voor Het Parool, BNR Nieuwsradio en als producer voor de NOS werkt, meldt de NOS dinsdagochtend.

De Nederlandse ambassade zou hebben bemiddeld bij haar vertrek. In een onderzoek dat zich richt op nieuwszender Al-Jazeera worden Netjes, twee Britten en een Australiër in Egypte verdacht van het verspreiden van valse geruchten waarmee de nationale veiligheid in gevaar zou zijn gebracht. Nog eens zestien Egyptenaren worden verdacht van lidmaatschap van een terreurorganisatie.

Al-Jazeera zou gekleurde journalistiek bedrijven en vooral de kant van de Moslimbroederschap kiezen. Die organisatie werd in december bestempeld als terreurorganisatie. De journalisten zouden beelden zo hebben 'gemanipuleerd' dat de buitenwereld de indruk kreeg dat er een burgeroorlog gaande is. Die beelden zouden de Moslimbroederschap hebben moeten helpen zijn doelen te bereiken.

Netjes zegt volgens de NOS zelf dat ze alleen een achtergrondgesprek heeft gehad met een medewerker van Al-Jazeera die goed is geïnformeerd over radicale groepen. Ze heeft zelf nooit voor Al-Jazeera gewerkt.

Netjes werd een jaar geleden al eens in Egypte gearresteerd voor het opleggen van de westerse cultuur aan Egyptenaren terwijl ze een reportage over werkloosheid onder jongeren maakte. Ze zat toen een nacht vast in een cel.