Betogers Kiev gooien brandbommen naar politie

Een grote groep betogers heeft zondagochtend vroeg in Kiev een regeringsgebouw dat als politiebasis werd gebruikt aangevallen. Het toont aan dat sommigen in de protestbeweging tegen president Viktor Janoekovitjs naar radicale actie neigen.

In het holst van de nacht gooiden betogers brandbommen in het regeringsgebouw waar de politie zich bevond. Ze creëerden een vluchtroute voor de agenten, maar die werd niet gebruikt. De aanval vond plaats nadat de betogers hadden gezien hoe zo'n tweehonderd agenten het gebouw in gingen, mogelijk om zich voor te bereiden op charges tegen de demonstranten.

De geweldsuitbarsting van zaterdagnacht lijkt erop te wijzen dat een deel van de betogers een andere koers wil varen. Gematigde oppositieleiders zoals Arsenij Jatsenjoek en ook Vitali Klitsjko riepen eerder op tot een einde aan het geweld, maar werden in enkele gevallen door de menigte uitgejouwd.

De protesten braken eind vorig jaar uit, omdat Janoekovitsj weigerde een samenwerkingsovereenkomst met de Europese Unie te ondertekenen. In plaats daarvan zocht de president toenadering tot Rusland.