Inval politie in kantoor oppositie Kiev

Zwaarbewapende Oekraïense ordetroepen hebben maandagavond een inval gedaan in het hoofdkantoor van de oppositionele Vaderlandpartij in Kiev. Servers werden in beslag genomen, meldde de partij. Een AP-verslaggever zag glasscherven en kapotgeslagen computers.

"Ze bestormen ons. De beelden zijn krankzinnig", zei Ostap Semerak van de partij van de vroegere premier Joelia Timosjenko.

Elders in de hoofdstad ontmantelde of omsingelde de politie tentenkampen van de oppositie bij regeringsgebouwen. Ook kantoren of websites van media die op de hand van de oppositie zijn werden geblokkeerd. Rondom het stadhuis, dat door demonstranten is bezet en veranderd in een actiecentrum, legde de politie een dubbel kordon van gehelmde agenten met schilden.

Een rechter heeft bevolen dat het stadhuis maandag moet worden ontruimd. Enkele honderden bezetters hebben het pand inmiddels verlaten, maar er zijn er ook nog een paar honderd achtergebleven, gewapend met planken, ijzeren staven en slaolie, om de mobiele eenheid te laten uitglijden als ze binnen probeert te komen.

"Wij laten niemand in het gebouw", zei actievoerder Vasyl Chlopotaroek. "Maar wij hopen dat er geen bloed vloeit."

Oppositieleider Vitali Klitsjko waarschuwde de autoriteiten de spanningen niet verder op te jagen. "Wij roepen de politie op zich te onthouden van geweld tegen vreedzame demonstranten", zei hij.

President Viktor Janoekovitsj liet verrassend weten met drie voorgangers te willen praten over de toestand. Tegelijkertijd werden verschillende oppositieleiders door officieren van justitie opgeroepen voor verhoor.

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden belde maandag met Janoekovitsj om er bij hem op aan te dringen met de oppositie in overleg te treden.

De oppositie is woedend over het besluit van Janoekovitsj om een samenwerkingsakkoord met de Europese Unie te laten varen en zich te richten op Rusland. Moskou had hem daarvoor zwaar onder druk gezet.

De buitenlandchef van de Euroepse Unie, Catherine Ashton, komt dinsdag naar Kiev om te proberen de spanningen te verminderen.