Energiebedrijven melden misstanden steenkoolmijnen

Energiebedrijven gaan misstanden in mijnen waar ze steenkool betrekken vanaf volgend jaar melden. Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) heeft met vijf energiebedrijven afspraken gemaakt over maatschappelijk verantwoord ondernemen in de steenkoolketen.

De energiebedrijven werken ook aan een meldpunt, waar maatschappelijke organisaties, terechtkunnen als ze signalen hebben dat er problemen zijn. De aanpak moet ertoe leiden dat de arbeidsomstandigheden in steenkoolmijnen verbeteren. De bereidheid van mijneigenaren om verbeteringen door te voeren wordt een belangrijke factor in de afweging om er wel of niet kolen in te kopen.

Vanaf komend jaar worden audits bij mijnen uitgevoerd, waarbij onder meer de arbeids- en leefomstandigheden en de vrijheid van vakbonden worden onderzocht. De energiebedrijven beloven zo transparant mogelijk te zijn over hoe ze met de resultaten daarvan omgaan.

Ploumen en de bestuursvoorzitters van EON Benelux, EPZ, Essent, GDF Suez Energie Nederland en Nuon vertrouwen erop dat de afspraken voor de zomer definitief zijn. "Dit is een belangrijke volgende stap in de goede richting", zegt de minister zondagavond in een verklaring.

De energiebedrijven hebben de handen ineengeslagen in de Europese organisatie Bettercoal, samen met vijf andere Europese energiebedrijven. Ongeveer veertig procent van de Europese steenkoolmarkt is bij het initiatief betrokken. Bettercoal gaat volgend jaar grondig onderzoek doen en streeft naar audits bij zeker acht steenkolenmijnen in landen als Colombia, Zuid-Afrika en Rusland.

"Het is belangrijk dat de energiebedrijven hun verantwoordelijkheid nemen, door gezamenlijk hun invloed uit te oefenen om problemen bij mijnen aan te pakken", vindt Ploumen, die benadrukt dat de bedrijven zo transparant mogelijk zijn over de maatregelen die ze naar aanleiding van de audits treffen.

Ploumen heeft de vijf bestuursvoorzitters uitgenodigd om in de tweede helft van 2014 mijnen in Colombia te bezoeken, waar de omstandigheden erg zorgwekkend is. Essent-topman Erwin van Laethem zegt namens de energiebedrijven blij te zijn met de uitnodiging. "Door de dialoog kunnen we mogelijkheden onderzoeken die effectief bijdragen aan verbeterde omstandigheden in en om de mijnen. Tijdens een bezoek aan een mijn in Zuid-Afrika heb ik zelf ervaren wat lokale behoeften kunnen zijn en heb ik gemerkt hoe samenwerking tussen lokale gemeenschap, NGO's, overheid en bedrijfsleven kan leiden tot goede resultaten."