Oekraïense president spreekt met Poetin

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj is dinsdag in gesprek gegaan met zijn Russische collega Vladimir Poetin. Hij verklaarde de handelsbetrekkingen met Rusland aan te willen halen, ondanks de felle protesten in Oekraïne tegen een dergelijke stap.

Oekraïne heeft naar schatting ongeveer 7,2 miljard euro nodig aan leningen om de economie draaiende te houden en aan zijn betalingsverplichtingen te kunnen voldoen. De afgelopen maanden heeft de Oekraïense regering beurtelings naar het Westen en naar Rusland gekeken op zoek naar de beste overeenkomst.

Rusland verzet zich tegen een deal met de Europese Unie en heeft Kiev juist aangemoedigd zich aan te sluiten bij een douane-unie met andere voormalige Sovjet-landen. In ruil daarvoor heeft Poetin Oekraïne onder andere leningen, investeringen en een korting op energie, in het bijzonder op aardgas, in het vooruitzicht gesteld.

Janoekovitsj zei voorafgaand aan de bespreking met Poetin te hopen op een overeenkomst voor de levering van gas. Hij meent dat hij en Poetin een overeenkomst tussen de twee staatsenergiebedrijven 'niet in de weg staan'.

Poetin beklaagde zich bij Janoekovitsj over de afnemende handel tussen de twee landen. "De tijd is gekomen om krachtige maatregelen te treffen, niet alleen om de handel terug te laten keren op het niveau van eerdere jaren, maar ook om voorwaarden te scheppen om stappen vooruit te kunnen zetten", aldus Poetin.

Als Janoekovitsj toch besluit om met de Russen in zee te gaan en het akkoord met de EU af te laten ketsen dan kan dat tot nog meer protesten onder de bevolking leiden. De afgelopen weken zijn de gelederen van de betogers gezwollen tot enkele honderdduizenden. Oppositieleiders hebben al gezegd de protesten uit te breiden als de zaak met Moskou beklonken wordt.

"Als Janoekovitsj het akkoord over de douane-unie tekent, dan betekent dat voor hem een enkeltje Moskou", aldus oppositieleider Arsenij Jatsenjoek.