Suriname hoopt op Oranje in Fortaleza

Ook in Suriname wordt met spanning uitgekeken naar de WK-loting. Een wedstrijd van Oranje in Fortaleza is een voorname wens van de Surinamers. Die stad ligt ‘in de buurt’.

"Surinamers houden van voetbal en het WK leeft hier altijd", aldus Desney Romeo, sportjournalist van het Surinaamse TV- en radiostation ABC, tegen Goal. "Maar nu helemaal, in ons buurland. Bovendien wonen er 30.000 Brazilianen in Suriname, vooral in sommige buurten in Paramaribo. Dat geeft een extra dimensie."

Bij de loting van vrijdag hebben de Surinamers een speciale wens. "Vooral naar Fortaleza worden al reizen aangeboden en geboekt", zegt Romeo. "Dat is goed te doen. Heel wat mensen duimen dat Oranje daar gaat spelen."

Fortaleza is een toeristische stad in het noorden van Brazilië. De stad, waar zes WK-wedstrijden worden afgewerkt, ligt op 2.134 kilometer van Paramaribo. Daarmee is Fortaleza niet de dichtstbijzijnde stad voor Surinamers. Dat is Manaus, in het Amazonegebied, op 1135 kilometer. "Manaus is niet echt in trek, wat moeilijker te bereiken", zegt Romeo. "Er gaan minder vluchten naartoe en bovendien is het aantrekkelijker om in Fortaleza te verblijven. Ook worden charters naar andere locaties aangeboden en naar de finale, maar vooral naar Fortaleza."

"Er wordt al behoorlijk geadverteerd voor WK-reizen", vertelt de 59-jarige journalist. "De kosten bedragen 3.500 tot 6.000 Amerikaanse dollars. De meeste mensen gaan naar één wedstrijd, maar sommigen reizen ook alleen naar Brazilië om de sfeer te proeven. Ik ga zelf ook naar het WK, om te werken, naar Fortaleza, maar ook naar de finale in Rio de Janeiro. Bij de WK’s van 2006 en 2010 in Duitsland en Zuid-Afrika was ik ook aanwezig."

Of Suriname zich zelf ooit nog voor het WK plaatst, is de vraag. "Ik weet niet of ik dat ga meemaken. De huidige generatie is niet echt geweldig, maar ik blijf hopen. Mocht de mogelijkheid er ooit komen dat de Nederlandse Surinamers er bijkomen, dan krijgen we echt een reële kans. Er spelen nu wat minder Surinamers dan voorheen in Oranje. Dat scheelt wel een beetje in populariteit en sentiment, maar toch blijft Oranje populair. Brazilië is het populairste land, daarna komt Oranje. Reken maar dat er Surinamers in oranje op de tribune zitten in Brazilië."