FIFA saboteert eigen WK-loting

Het competitieve element van het WK is door de FIFA al beschadigd nog voordat er een bal is getrapt. De ranking die de bond hanteert zorgt voor een oneerlijke potindeling.

Dit zijn volgens de FIFA-ranking de acht beste landen ter wereld: Spanje, Duitsland, Argentinië, Colombia, België, Uruguay, Zwitserland en Brazilië. Natuurlijk bestaat er weinig twijfel over Spanje, Duitsland of Argentinië, maar veel voetbalfans zullen het ermee eens zijn dat de FIFA niet de sterkste landen in pot 1 heeft geplaatst.

Ondanks dat het ranking-systeem wereldwijd wordt bekritiseerd, wordt het belangrijkste voetbaltoernooi ter wereld hieraan opgehangen. Het is de bedoeling dat bij de loting voor het WK de sterkste landen uit elkaar worden gehouden, maar het huidige systeem slaagt daar niet in. De FIFA dwingt de voetbalwereld om de ranking serieus te nemen, aangezien de loting voor het WK hieruit voortvloeit. De consequentie hiervan is dat het competitieve element van het WK ernstig wordt verzwakt.

Om de FIFA-ranking van oktober te gebruiken is simpelweg krankzinnig. Iedereen weet ongeveer wel welke landen momenteel de boventoon voeren en Zwitserland is daar niet een van. "Over het algemeen vind ik de FIFA-ranking moeilijk te begrijpen. Zwitserland staat bijvoorbeeld zevende, nog voor Italië", zei Joachim Löw in oktober tegen Sportal.

De Zwitsers waren veertien wedstrijden ongeslagen tot aan de ranking van oktober. Een knappe prestatie en dit zorgt dan ook voor de nodige punten op de FIFA-ranking. Maar de ploeg speelde slechts acht wedstrijden in 2013, inclusief twee oefenduels in oktober. Hierdoor is een hoge notering van het land makkelijker te behalen, omdat het aantal punten per jaar zwaar weegt bij het opmaken van de lijst.

Italië speelde bijvoorbeeld vijftien wedstrijden in 2013 die meetelden voor de ranking van oktober. Hierdoor verzamelde La Azzurra minder punten per wedstrijd dan Zwitserland.

Zwitserland in pot 1 plaatsen is vergelijkbaar met een Champions League-plaats geven aan PEC Zwolle. De ploeg van Ron Jans begon namelijk uitstekend aan de Eredivisie. Maar aan het einde van het seizoen komen de grote clubs altijd weer bovendrijven.

Van een WK-loting mag je toch verwachten dat de beste teams een beschermde positie krijgen, zodat de integriteit van het toernooi gewaarborgd blijft. Het tegendeel blijkt echter waar.

Zwitserland is inmiddels al buiten de top 8 gevallen, slechts een maand na de bindende lijst van oktober. Maar dat betekent dus niet dat de positie van de ploeg tijdens de loting in gevaar komt. Dat de FIFA de laatste interlands niet meetelde voor de loting van vrijdag valt nog te verklaren. Toch is het fundament van het hele proces niet te verklaarbaar.

Het Nederlands elftal plaatste zich net als Italië als eerst van alle Europese ploegen voor het WK. Oranje werd in 2010 tweede op het WK in Zuid-Afrika en Italië haalde de finale van het EK in Polen en Oekraïne in 2012.

Oranje verloor slechts twee punten in de WK-kwalificatie en haalde dus 26 van de mogelijke 28 punten. In 2013 werden er slechts zes kwalificatiewedstrijden afgewerkt, zodat de ploeg een puntenaantal van 527.71 haalde.

Louis Van Gaal begreep dan ook niet veel van de wijze waarop de FIFA de potten indeelde. "Oranje stond op de zesde plaats toen ik begon, nu staan we achtste. Terwijl er geen officiële wedstrijden zijn verloren", aldus de bondscoach tegen Algemeen Dagblad. "Ik vraag me af of dit een realistische weergave is."

Italië heeft al bijna zeven jaar geen kwalificatiewedstrijd meer verloren. Samen met Nederland behoort deze ploeg tot de elite. Niet Zwitserland, maar Oranje en Italië zijn in essentie ploegen die de meeste kans maken op een halve finale van een groot toernooi. Wie zet zijn geld op de Zwitsers als ze tegen een van deze landen spelen?

Italië en Nederland hebben echter zelf voor deze positie gezogd. Beide landen zijn gestraft voor het spelen tegen laaggeklasseerde landen als San Marino en Indonesië. Oranje won slechts drie van de laatste negen oefenduels, zodat de ploeg op dat gebied weinig punten haalde. Deze drie zeges kwamen ook nog eens tot stand tegen Noord-Ierland, Indonesië en China, dus daar had het Nederlands elftal niet veel aan.

Deze miskleunen in het systeem bepalen vrijdag echter een groot deel van de loting en dat klopt niet. Het is nu dus mogelijk dat landen als Italië, Nederland, maar ook Portugal, Engeland en Frankrijk in een groep eindigen met topteams als Spanje, Duitsland, Argentinië en Brazilië.

De toplanden horen de groepsfase juist te overleven om het toernooi interessanter te maken. Als een ploeg nu niet in vorm is, wordt het een ander verhaal: dan is het uiteraard terecht. Maar als de FIFA het maximale uit het grootste evenement ter wereld wil halen, is dit niet de juiste manier.