Minuut stilte na overlijden Mandela

Het overlijden van Nelson Mandela heeft ook de voetbalwereld flink geraakt. FIFA-president Sepp Blatter betuigt zijn respect aan de overleden oud-staatsman.

Bij de komende interlands zal er een minuut stilte worden gehouden. "Dat doen we uit respect en verdriet", laat Blatter weten op de officiële website van de FIFA. "Mandela was een van de allergrootste persoonlijkheden van onze tijd. We hadden dezelfde opvatting over de kracht van voetbal om mensen te verenigen."

Tijdens het WK van 2010 was Mandela de eregast van het toernooi. Ook speelde de oud-president een belangrijke rol in de lobby om het toernooi voor het eerst naar Afrikaanse grond te halen.

"Toen hij werd geëerd en toegejuicht in Johannesburg bij de finale op 11 juli 2010, zag je dat het een man van het volk was. Dat was een van de meest aangrijpende momenten dat ik ooit heb meegemaakt. Voor hem was het WK in Zuid-Afrika een droom die uitkwam."

"Nelson Mandela is voor altijd in onze harten gesloten. Zijn strijd tegen de onderdrukking in Zuid-Afrika, gecombineerd met een geweldige persoonlijkheid zullen met ons en in ons voortleven."

Mandela stond symbool voor de afschaffing van de Apartheid in Zuid-Afrika en werd vervolgens president van het Afrikaanse land. De oud-staatsman overleed donderdagavond op 95-jarige leeftijd.