Code oranje voor West- en Noord-Nederland

Vanwege zeer zware windstoten geldt donderdagmiddag code oranje in het westen en noorden van het land. Dat meldt het KNMI woensdag aan het eind van de middag. Het weerinstituut geeft de storm daarmee de kwalificatie extreem.

Code oranje geldt voor alle kustprovincies met uitzondering van Zeeland. In de rest van het land blijft code geel van kracht, wat staat voor gevaarlijk weer.

Vanaf halverwege de ochtend zijn in het kustgebied zware windstoten mogelijk van 75 tot 100 kilometer per uur. In de middag kunnen in het westen en noorden zeer zware windstoten voorkomen tot 120 kilometer per uur, en in het Waddengebied zelfs tot 130 km/u. Elders in het land worden zware windstoten verwacht van 75 tot 100 km/u.

Volgens weeronline.nl is het de eerste keer sinds 2002 dat Nederland twee zware stormen te verduren krijgt in een jaar. De windstoten in het binnenland nemen pas in de avond en nacht af.

Rijkswaterstaat sluit de stormvloedkering in de Oosterschelde donderdagnacht af. Dat is voor het eerst in zes jaar. De kustwacht houdt donderdagmiddag extra personeel achter de hand en heeft een waarschuwing de deur uit gedaan.

De politie adviseerde al auto's op de Waddeneilanden niet op de pier te parkeren. En DFDS Seaways schrapt twee overtochten van IJmuiden naar Newcastle.