Biatlete Soukalova wint opnieuw

De Tsjechische biatlete Gabriela Soukalova heeft de eerste individuele wedstrijd van het nieuwe seizoen gewonnen. Na 15 kilometer en vier schietbeurten was ze ruim een seconde sneller dan de Slowaakse Anastasiya Kuzmina.

De wedstrijd in het Zweede Östersund zou een dag eerder plaatsvinden, maar werd vanwege de zeer krachtige wind een dag opgeschoven. Aanvankelijk leek de Wit-Russische Darya Domracheva op weg om de wedstrijd te winnen. In de eerste twee beurten raakte ze alle vijf schijven, maar in zowel de derde als de vierde beurt kon ze er slechts drie raken. Doordat ze veruit de snelste langlaufster was werd ze uiteindelijk nog wel zesde.

Na drie schietbeurten waren in de top alleen Teja Gregorin (Slovenië) en Marie-Laure Brunet (Frankrijk) nog foutloos. Beiden wisten ze dat in de laatste beurt echter niet vast te houden. Brunet mistte éénmaal terwijl Gregorin zelfs drie schijven liet staan. Soukalova kwam met twee fouten bij de laatste schietbeurt aan en schoot daar foutloos, evenals Kuzmina. Na de laatste keer schieten had de Tsjechische nog tien seconden achterstand op de Slowaakse, maar door een sterk slot kon ze dat omzetten naar een ruime seconde voorsprong bij de finish.

Voor Soukalova is het haar vijfde World Cup-zege op rij. De vorige winter sloot ze af met drie overwinningen in Khanty-Mansiysk en eerder deze week won ze met haar land al de gemengde estafette in Östersund. Namens Nederland stond Chardine Sloof aan de start. De voormalig wereldkampioene bij de junioren schoot in haar eerste drie beurten totaal vier keer mis en moest vervolgens zelfs de strijd staken.