Plasterk: blijf van mijn wachtgeld af

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) vindt dat het wachtgeld voor politici die werkloos zijn geworden niet verder teruggeschroefd moeten worden. "Wachtgeld voor politieke ambtsdragers is impopulair, maar toch vind ik het niet goed daar elke keer verder op te beknibbelen", zegt hij in een interview dat dinsdag op de website van de Volkskrant verscheen.

"Politici hebben geen ontslagbescherming", aldus Plasterk. "Dat hoort bij de aard van de functie. Want als ze het ergens mee oneens zijn, wil je niet dat ze aan het pluche blijven plakken omdat ze anders hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Nee, je wilt dat ze consequenties trekken. Maar dat moet dan natuurlijk wel kunnen."

De PvdA-minister vindt verder dat partijen politici te snel laten doorstromen. "Als je een tweede periode in de Tweede Kamer zit, ben je al een ouwe bok. Ik heb er zelf drie jaar gezeten, het is echt een vak. Het duurt een paar jaar voordat je dat hebt geleerd. Ik denk dat men zuiniger moet zijn op goed ingewerkte mensen."

De Kamer bespreekt woensdag en donderdag de begroting van Plasterk.

Plasterk: wachtgeld politici met rust laten
Plasterk: wachtgeld politici met rust laten (Foto: ANP)