Provincies wijzen plannen Plasterk af

De provincies zien niets in de plannen van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) voor het samenvoegen van provincies. Ze willen best meer samenwerken, maar dan alleen op vrijwillige basis. Dat staat in een brief van het Interprovinciaal Overleg (IPO) aan de minister.

Het kabinet wil Flevoland, Noord-Holland en Utrecht laten fuseren. De drie provincies lieten eerder al weten dat niet te zien zitten. Plasterk wil later kijken of ook andere provincies samen kunnen gaan.

Het IPO vindt dat de minister niet genoeg duidelijk maakt waarom het vormen van 'landsdelen' zo belangrijk is. Het wordt de provincies onder meer niet duidelijk 'welke inhoudelijke verschillen er zijn in maatschappelijke opgaven tussen landsdelen en provincies'. "Evenmin maakt u duidelijk voor welke maatschappelijke problemen de vorming van landsdelen de oplossing is", schrijft voorzitter Johan Remkes in de brief.

De provincies vinden dat de 'huidige kerntaken' toekomstbestendig zijn. "De provincies sluiten met hun aanpak aan bij wat regionaal noodzakelijk is om de economie op gang te brengen." Het IPO wijst er ook op dat de provincies al veel samenwerken. Ze willen best kijken naar verregaande samenwerking, maar dan wel 'op vrijwillige basis, van onderop en niet volgens een blauwdruk'.

Plasterk heeft de instemming van de provincies overigens niet nodig om zijn plannen door te zetten. Hij kan zelf bepalen of hij in de kritiek aanleiding ziet het voorstel aan te passen. Uiteindelijk is het aan de Tweede en Eerste Kamer om het voorstel goed te keuren of af te wijzen.