VN: Hulp Filipijnen logistieke nachtmerrie

VN-medewerkers vrezen dat anderhalve week na de tyfoon Haiyan nog altijd niet alle mensen zijn bereikt die door de storm zwaar getroffen zijn. Een woordvoerster van OCHA, de VN-organisatie voor humanitaire hulpverlening, sprak maandag van een "logistieke nachtmerrie". Tussen 10 tot 12,9 miljoen mensen hebben hulp nodig om van de ramp te herstellen.

De autoriteiten, de Amerikaanse strijdkrachten en internationale hulporganisaties schatten nu dat 4 miljoen Filipijnen uit hun huis zijn verdreven. Vorige week werd dat aantal nog op 900.000 geschat. Het aantal doden wordt nu op 3900 geraamd. President Benjamin Aquino zei maandag dat de omvang van het lijden "hem in de verleiding brengt te gaan wanhopen". Hij bezocht de stad Palo, ten zuiden van de zwaar getroffen stad Tacloban. Daar hebben technici generatoren uit een overstroomd IT-park gered om de verlichting van de wegen en het stadhuis te herstellen. Minister Jericho Petilla van Energie beloofde dat de zwaarst getroffen gebieden, zoals Tacloban, met Kerstmis weer stroom hebben.

Volgens de OCHA-woordvoerster is de ramp "immens. Het is alsof we over heel België spreken en alle inwoners moeten helpen". Bernard Kerblat, bij de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr verantwoordelijk voor de Filipijnen, zei dat zijn organisatie er nog steeds problemen mee heeft de hulp te coördineren. "Ik ben er persoonlijk niet zeker van dat we elk deel van het gebied waar mensen hulp nodig hebben, hebben bereikt", zei hij. Er zijn naar zijn idee zeer geïsoleerd gelegen eilanden waar nog geen hulpverlener is geweest.

Een van de mensen die hun huis in Tacloban verwoest zagen worden, is de 45-jarige Patricia de la Cruz. Zij heeft uit de puinhopen een noodhut van 8 vierkante meter gebouwd, waar ze woont met twee kinderen en negen andere familieleden. Zij heeft 15 familieleden verloren, onder wie haar oudste zoon en een schoondochter, maar "ze heeft geen tijd om te treuren". Reddingswerkers hebben alle doden op een wagen geladen en naar een massagraf gebracht. Rond haar hut hangt in de hitte de stank van dood en verderf.

VN: Hulp Filipijnen logistieke nachtmerrie
VN: Hulp Filipijnen logistieke nachtmerrie (Foto: ANP)