Directeur declareerde hoer als juridische service

Een voormalig divisiedirecteur van Ballast Nedam moet negentig uur werkstraf uitvoeren vanwege valsheid in geschrifte. Hij liet tussen 1998 en 2002 privékosten opvoeren als zakelijke kosten. Zo werden escortservicekosten op facturen omschreven als juridische dienstverlening.

De ex-directeur van het bouwbedrijf zette administratieve medewerkers aan tot het plegen van de valsheid in geschrifte. De rechtbank in Arnhem legde de straf donderdag op met de aantekening dat niet kan worden uitgesloten dat het gedrag van de directeur in de bedrijfscultuur tot op zekere hoogte normaal was.

Getuigen hebben verklaard dat zulke praktijken bij Ballast Nedam werden geaccepteerd of getolereerd, maar dit neemt de laakbaarheid van zijn handelen niet weg, aldus de rechtbank. Hij had als bestuurder van het bouwbedrijf het goede voorbeeld moeten geven.

De rechters hebben bij het bepalen van de straf ook gelet op de lengte van de procedure, de publiciteit en het feit dat de man vermogen is kwijtgeraakt en persoonlijk failliet is verklaard.

Het Openbaar Ministerie en de verdediging vonden dat de rechtbank de zaak niet in behandeling had moeten nemen omdat er een schikking overeen was gekomen, maar daar dachten de rechters anders over.