Rutte gaat knokken in senaat

Het kabinet zal 'gewoon moeten knokken' voor een meerderheid in de Eerste Kamer, ondanks het eerder deze maand gesloten begrotingsakkoord. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) dinsdagavond gezegd tijdens de algemene beschouwingen in de Eerste Kamer.

"De Eerste Kamer is niet op voorhand gebonden aan de begrotingsafspraken. We zullen hier gewoon moeten knokken voor de meerderheden", zei Rutte. Hij wees erop dat het akkoord is gesloten met de Tweede Kamerfracties van D66, ChristenUnie en SGP. Die steunen nu de begrotingen en het Belastingplan voor volgend jaar.

Volgens Rutte is het 'geen automatisme' dat de drie partijen ook in de Eerste Kamer de plannen zullen steunen. Hij wees erop dat dat voor de coalitiepartijen VVD en PvdA ook geldt. "Ik wil niet suggereren dat de meerderheden zich hier automatisch ook manifesteren. Daar moeten we hard voor werken."

Rutte zei dat het begrotingsakkoord van groot belang is, omdat het politieke en maatschappelijke rust heeft gebracht. Bij eventuele tegenvallers moet er nieuw overleg plaatsvinden met de Tweede Kamerfracties. Het kabinet zal zich dan in elk geval wenden tot D66, ChristenUnie en SGP, maar geen enkele fractie is bij voorbaat uitgesloten, zei Rutte.

De senatoren van D66, ChristenUnie en SGP maakten eerder dinsdag duidelijk dat zij de lijn van hun collega's in de Tweede Kamer zullen volgen en in principe steun zullen geven aan de begrotingen en het Belastingplan. Over andere onderwerpen blijven de drie partijen kritisch.