OM in hoger beroep in zaak hulp bij zelfdoding

Justitie gaat in hoger beroep in de zaak over hulp bij zelfdoding. De rechtbank in Zutphen bepaalde vorige week dat Albert Heringa wel schuldig is, maar niet wordt gestraft voor het toepassen van euthanasie op zijn 99-jarige moeder. Justitie is het daar niet mee eens.

Het Openbaar Ministerie vindt dat met het vonnis geen recht wordt gedaan aan wat de 71-jarige man uit Bennekom heeft gedaan. "Vanuit het oogpunt van normhandhaving vindt het OM een straf op zijn plaats. Het buiten de wettelijke kaders hulp verlenen bij zelfdoding mag niet straffeloos, ook al gebeurt het met de beste bedoelingen", aldus justitie in een verklaring.

Heringa gaf zijn moeder in juni 2008 ongeveer 160 pillen, waaraan ze uiteindelijk overleed. Hij maakte zich daarmee schuldig aan een strafbaar feit, vindt ook de rechtbank.

Het Openbaar Ministerie eiste een voorwaardelijke celstraf van drie maanden tegen de man. Justitie wil een voorwaardelijke straf omdat wordt uitgegaan van zijn 'zuivere motieven' en omdat er inmiddels jaren zijn verstreken.