Voorwaardelijke straf geëist voor hulp zelfdoding

Albert Heringa, de man die in juni 2008 zijn 99-jarige moeder hielp met sterven, hoorde dinsdag een voorwaardelijke celstraf van drie maanden tegen zich eisen. De 71-jarige inwoner van het Gelderse Bennekom staat terecht voor hulp bij zelfdoding.

Het OM is ervan overtuigd dat Heringa handelde vanuit compassie en integere motieven. De officier van justitie onderstreepte evenwel dat 'levensmoeheid in zijn meest pure vorm', niet onder de huidige euthanasiewetgeving valt. Ook vindt justitie dat Heringa had moeten zoeken naar alternatieven voordat hij besloot zijn moeder te helpen bij haar laatste wens. "Albert Heringa is zijn eigen weg gegaan in de wetenschap dat hij daarbij de wet overtrad", aldus de officier van justitie.

Heringa gaf zijn moeder ongeveer 160 pillen waaraan ze uiteindelijk overleed. "Ik heb altijd de verantwoordelijkheid gevoeld voor haar. Ook in haar laatste fase", sprak een geëmotioneerde zoon over haar moeder. Heringa vertelde de rechters in Zutphen geen enkele twijfel te hebben gevoeld toen hij zijn moeder bijstond. De 71-jarige besloot zijn moeder te helpen toen hij ontdekte dat de hoogbejaarde vrouw haar eigen medicijnen opspaarde om ze later ineens in te nemen "Ik was bang dat dat mis zou gaan", zei Heringa.

De onnatuurlijke dood van de 99-jarige bleef aanvankelijk onopgemerkt. Een arts die haar de volgende dag onderzocht sprak van een natuurlijke dood. De zaak kwam in de openbaarheid toen begin 2010 een documentaire over de vrouw werd uitgezonden. Desondanks besloot justitie pas eind vorig jaar om Heringa te vervolgen. Volgens het OM liet de beslissing lang op zich wachten vanwege de gevoeligheid van de zaak.

Heringa, die zegt blij te zijn met het proces tegen hem, wil dat hulp bij euthanasie door niet-medici uit het wetboek wordt geschrapt. Ook deskundigen die tijdens een eerdere procesdag aan het woord waren, pleitten voor versoepeling van de euthanasiewetgeving. De maximale straf die Heringa kan krijgen is drie jaar cel.

De uitspraak wordt over twee weken verwacht.