Geen straf voor euthanasie op moeder

Albert Heringa wordt niet gestraft voor het toepassen van euthanasie op zijn 99-jarige moeder. Hij is wel schuldig aan een strafbaar feit, maar de rechter acht een straf niet gepast. Dat bleek dinsdag in de rechtbank in Zutphen.

Omdat zijn handelen is ingegeven uit liefde voor zijn moeder en zijn wens haar te helpen, krijgt hij geen straf, bepaalden de rechters, die Heringa wel verwijten dat hij er weloverwogen voor heeft gekozen de regels naast zich neer te leggen en de kans van slagen van alternatieven onvoldoende heeft onderzocht.

Zo had hij behalve de huisarts een andere arts kunnen raadplegen. De rechtbank is er niet van overtuigd dat die haar niet hadden willen helpen. De rechtbank weegt verder mee dat Heringa veel waarde hechtte aan het vertrouwen dat zijn moeder in hem stelde. Er was volgens de rechtbank geen sprake was van een noodtoestand of psychische overmacht.

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden een voorwaardelijke celstraf van drie maanden tegen de 71-jarige Albert Heringa uit Bennekom, voor het 'opzettelijk een ander behulpzaam zijn bij zelfdoding'.

H. zocht onder meer informatie op, plande een dag voor de daad en leverde pillen. Hij diende in juni 2008 de pillen toe aan zijn stiefmoeder en gaf haar het water om de pillen mee weg te spoelen.

Justitie is ervan overtuigd dat Heringa handelde uit compassie en integere motieven. De officier van justitie onderstreepte evenwel dat 'levensmoeheid in haar meest pure vorm', niet onder de huidige euthanasiewetgeving valt. Heringa wist volgens de officier dat hij de wet overtrad. Heringa gaf zijn moeder ongeveer 160 pillen, waaraan ze uiteindelijk overleed. "Ik heb altijd de verantwoordelijkheid gevoeld voor haar. Ook in haar laatste fase", sprak de geëmotioneerde zoon.

De onnatuurlijke dood van de 99-jarige bleef in eerste instantie onopgemerkt. De zaak kwam begin 2010 naar buiten toen een documentaire over de vrouw werd uitgezonden. Justitie besloot vanwege de gevoeligheid van de zaak echter pas eind vorig jaar om Heringa te vervolgen.

Heringa wil dat hulp bij euthanasie door niet-medici uit het wetboek wordt geschrapt. Hij had maximaal drie jaar cel kunnen krijgen.

De rechtbank liet verder weten te beseffen dat sprake is van een tijdperk van groeiende medische mogelijkheden en langere levensverwachtingen, waarin mensen zich zorgen maken over zelfbeschikking, behoud van eigen identiteit en kwaliteit van leven. De rechters vinden dat de maatschappelijke discussie hierover zeker moet worden gevoerd, maar dat het aan het parlement is daar al dan niet iets mee te doen.