Van Gaal: "Erg trots op deze overwinning"

Bondscoach Louis van Gaal was na de zege van Oranje op Turkije tevreden. Al had hij graag meer doelpunten gezien van zijn elftal. "Er zijn niet veel landen die hier zo makkelijk winnen", zei Van Gaal tegen SBS6. "Ik ben erg trots. Het had alleen veel, veel meer moeten zijn. We hebben verzaakt de wedstrijd beter uit te spelen. Maar al met al is dit een fantastische overwinning."

De bondscoach zag Oranje goed starten, ondanks een verwachte pikstart van Turkije. "Dat was ook onze opzet. We zijn op de goede weg. In balbezit zijn we veel beter gaan spelen. Vooral van achteruit. We konden op het middenveld goed de vrije man vinden. De Turken lieten Clasie vrij. Dat had ik ook wel verwacht. We konden er daardoor steeds uitkomen."

"We maakten fantastische goals. Je ziet dat we makkelijk scoren. Aan die vrije trap van Robben zie je dat we er vaak op oefenen. Het gaat daarbij ook om het inloopmoment van de spelers. Daardoor komt de keeper er niet aan, omdat Vlaar en Fer op het juiste moment inlopen", aldus Van Gaal.

Over de Portugese arbitrage was de bondscoach niet gelukkig. "Ondanks de scheidsrechter bleven we toch overeind. Ik heb moeten wisselen vanwege kaarten die geen kaarten waren. Blind en Indi hadden geel. Ik moest tussen hen kiezen in de rust. Ik besloot Indi eruit te halen. Nog een gele kaart en ze waren er niet bij voor de eerste wedstrijd op het WK. Van Persie kon niet meer verder. Hij kreeg een aantal schoppen, waarvoor ook niet werd gefloten. Er werd niet gefloten voor overtredingen van de Turken, wel voor zogenaamde van onze kant."

Van Gaal gunde Memphis Depay in de slotfase zijn debuut. "Dat was een beloning voor hem. Hij heeft zich goed staande gehouden en op het niveau van Oranje getraind. Zeker niet eronder. Ik gunde hem zijn debuut. Hij is een liefhebber", besluit de bondscoach van Oranje.