Nieuw overleg D66, CU en SGP in voorjaar

Het kabinet wil in het voorjaar weer om de tafel met oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP om te praten over de begroting van 2015. Dat heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) dinsdag gezegd tegen RTL Z.

Ook andere oppositiepartijen mogen wat Dijsselbloem betreft meepraten. "Maar deze drie partijen zijn wel, wat ik heb genoemd, mijn meest favoriete oppositiepartijen." Volgens de bewindsman moet de toekomst uitwijzen hoe de nieuwe vorm van samenwerking er precies uit gaat zien. "Het is ook maar werkendewijs uitproberen hoe het gaat lopen. Ik denk dat we er alle vijf aan hechten om dat zorgvuldig te doen en die samenwerkingen zo goed mogelijk voort te zetten."

De minister kan nog niet overzien of de onderhandelingen lang zullen duren. "Het is afhankelijk van of we weer grote, aanvullende bezuinigingen moeten gaan doen, dan zal het een uitgebreider overleg zijn", zegt hij. "Als de economie aantrekt, als we in een wat rustiger vaarwater terechtkomen met de begroting, zal het misschien een korter overleg zijn."