Meeste huishoudens beter af in 2014

De meeste huishoudens zijn volgend jaar beter af door de afspraken die het kabinet heeft gemaakt met D66, ChristenUnie en SGP. De koopkracht verbetert voor bijna alle groepen vergeleken bij de miljoenennota 2014. Voor sociale minima is de koopkracht zo'n 1 procent beter dan in de plannen die het kabinet op Prinsjesdag publiceerde. Dat blijkt uit een brief die het kabinet vrijdagavond naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Zo gaat een paar met kinderen op het sociaal minimum er niet 1,25 procent op achteruit, maar houdt het zijn koopkracht. Alleenstaanden en alleenstaande ouders op het sociaal minimum kunnen volgend jaar een plusje tegemoetzien.

Overigens zullen ook in de nieuwe plannen enkele groepen nog steeds koopkrachtverlies lijden in 2014. Zo gaat een alleenstaande met tweemaal modaal er nog altijd 1 procent op achteruit. Dat is wel een half procent beter dan in de miljoenennota.

In de brief van het kabinet staat verder dat er volgend jaar sprake is van 1,8 miljard euro lastenverlichting op arbeid. Zo wordt een verlaging van de zelfstandigenaftrek met 300 miljoen geschrapt. Het tarief in de eerste belastingschijf gaat omlaag. Ook gaat het afbouwen van de heffingskorting (een belastingaftrek) voor hogere inkomens niet door. Voor renovatie en onderhoud blijft in heel 2014 het verlaagde btw-tarief gelden.

Mede door de lastenverlichting zullen 50.000 extra banen ontstaan.

Tegenover de lastenverlichting staat ook lastenverzwaring, vooral doordat milieubelastingen omhoog gaan. Het betreft bijvoorbeeld de BPM die bij aankoop van een auto moet worden betaald en om een hogere belasting op leidingwater. Ook wordt de heffing op afval storten weer ingevoerd.

Meer geld komt er onder meer voor onderwijs (650 miljoen in 2014), de publieke omroep (50 miljoen vanaf 2016) en Defensie (50, en later 90 miljoen). Aangekondigde bezuinigingen op financiële regelingen voor ouders met kinderen, zoals de kinderbijslag, worden teruggedraaid of verzacht. Ook een ingreep in de Algemene nabestaandenwet gaat niet door.

Het sociaal akkoord wordt op enkele punten aangepast. De aanpassing van het ontslagrecht, aangekondigd voor 2016, vindt een half jaar eerder plaats. WW'ers moeten in 2015 na een half jaar werk beneden hun niveau accepteren in plaats van in 2016. Eind 2015 kunnen bedrijven al verplicht worden 5 procent arbeidsgehandicapten in dienst te nemen op straffe van een boete.

.

Meeste huishoudens beter af in 2014
Meeste huishoudens beter af in 2014 (Foto: ANP)