PvdA/VVD populairder geworden door akkoord

Coalitiepartijen VVD en PvdA zijn in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond gestegen nadat vrijdag het begrotingsakkoord voor 2014 werd gesloten. De VVD steeg twee zetels en staat nu op twintig zetels. PvdA steeg eveneens een zetel en komt daarmee op twaalf.

D66 steeg eveneens een zetel ten opzichte van een week eerder en staat nu op twintig zetels. Oppositiepartijen SGP en ChristenUnie zagen hun bijdrage aan het akkoord deze week niet vertaald in meer zetels. SGP houdt er net als vorige week vier, ChristenUnie staat op zes zetels. CDA, dat niet meedeed aan de onderhandelingen over het akkoord, verloor deze week drie zetels.

Het merendeel van de kiezers vindt het positief dat er een begrotingsakkoord is gesloten, maar over de inhoud van het akkoord wordt verdeeld gereageerd. Ruim een derde is er positief over, maar bijna een derde is negatief. Kiezers van D66, ChristenUnie en SGP zijn vooral positief, kiezers van PVV en SP negatief.

Verder hopen na het akkoord meer mensen dat dit kabinet de rit uitzit tot 2017. Vorige week had ongeveer een derde hier hoop op, deze week steeg dit aandeel naar 41 procent. Met 55 procent denkt een meerderheid echter niet dit het kabinet ook daadwerkelijk gaat lukken.