Jaar cel voor hennepmakelaar

Een 49-jarige makelaar uit Den Haag die in vijf huurpanden wietplantages runde, moet daarvoor twaalf maanden de cel in. Dat heeft de rechtbank in zijn woonplaats maandag bepaald. De man regelde spookhuurders voor particuliere panden, waarna hij en anderen vrij spel hadden bij het opzetten en draaiende houden van de plantages.

Naast de onvoorwaardelijke celstraf van een jaar legden de rechters ook een halfjaar voorwaardelijk op. De straf pakt lager uit dan het Openbaar Ministerie twee weken geleden eiste. Die wilde de man, die een zaak had aan de Haagse Weimarstraat, veroordeeld zien tot 21 maanden cel.

De makelaar regelde zogenaamd huurders voor panden waarbij hij zelf bemiddelde, of droeg huurders aan voor panden van andere makelaars. Daarbij liet hij werkgeversverklaringen en loonstrookjes vervalsen. De huur werd van zijn eigen bankrekening betaald.

Als een wietkwekerij werd ontdekt - zoals in oktober vorig jaar, na een melding van wietlucht - was het onduidelijk wie de huurder was. Volgens de rechtbank runde de man samen met anderen op deze manier kwekerijen met in totaal meer dan drieduizend planten in vijf verschillende panden in Den Haag en Rotterdam.

De makelaar werd uiteindelijk in juni gearresteerd. De gemeente en de politie deden toen al enige tijd onderzoek naar de praktijken van bedrijven van de Hagenaar.

De rechtbank rekent het de man aan dat hij altijd is blijven ontkennen en volhoudt dat hem onrecht is aangedaan. Ook heeft de man het vertrouwen dat eigenaars in makelaars moeten kunnen stellen ernstig heeft geschaad. Bovendien is de schade aan de panden niet of nauwelijks te verhalen.

De rechters vinden een aanzienlijke straf passend. Dat een gedeelte van de straf voorwaardelijk is opgelegd moet volgens de rechtbank voorkomen dat de makelaar - die zijn oude stiel weer heeft opgepakt - opnieuw de fout in gaat.