Leerlingen Ibn Ghaldoun blijven bij elkaar

De leerlingen van de Rotterdamse scholengemeenschap Ibn Ghaldoun worden niet uit elkaar gehaald. Ze krijgen de komende tijd onderwijs op de huidige locatie als tijdelijke nevenvestiging van een christelijke scholengemeenschap, meldt de NOS woensdag. Wel komt er een heel nieuw docententeam. De vestiging wordt geleid door een stuurgroep van drie Rotterdamse schoolbesturen.

Deze optie werd vorige maand al voorgesteld door de vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs (CVO) in Rotterdam. Voorzitter Wim Littooij benadrukte toen dat de nieuwe islamitische school binnen een jaar van het CVO moet worden afgesplitst. "Als christelijke vereniging hoort islamitisch onderwijs natuurlijk niet tot onze kerntaken", legde hij uit.

Als niet genoeg leerlingen zich voor de nieuwe school hadden aangemeld, had moeten worden uitgeweken naar andere opties. Dan waren de leerlingen verspreid over niet-islamitische scholen.

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) besloot op basis van onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs Ibn Ghaldoun te sluiten. Bij de school, die ruim zeshonderd leerlingen telt, werden eind mei 27 eindexamens uit een kluis gestolen.

Daarnaast bleek uit onderzoek van de inspectie dat de onderwijskwaliteit al jaren ondermaats is en dat de school kampt met bestuurlijke en financiële problemen. De taalvaardigheid van leraren laat verder te wensen over en het merendeel van hen werkt onbevoegd.

De CVO en de Rotterdamse scholenkoepel Fokor waren woensdag aan het begin van de middag niet direct bereikbaar voor een toelichting.